Alvorens een persoonlijke lening aan te vragen zal je waarschijnlijk op de hoogte willen zijn van de kostprijs van een dergelijke kredietvorm. Het is bij een persoonlijke lening (net als bij de meeste andere krediet vormen) zo dat je er voor kunt kiezen om een gewone persoonlijke lening af te sluiten tegen een vaste rente, maar ook tegen een variabele rente. Je keuze op dit vlak is vrij belangrijk voor het exacte verloop van je persoonlijke lening. Veel mensen denken dat het verschil tussen een vaste en variabele rente te verwaarlozen is, maar dat is in de meeste gevallen verkeerd gedacht. In dit artikel vertellen we je hoe dan ook graag meer over de kosten van een persoonlijke lening.

 

Een persoonlijke lening met vaste- of variabele rente

Het is eigenlijk op twee verschillende manieren mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten:

Allereerst is het mogelijk om een persoonlijke lening met vaste rente af te sluiten. Dit is de persoonlijke lening die het vaakst voorkomt. In dit geval wordt er een bepaalde rente vastgesteld bij het toekennen van de persoonlijke lening die gedurende de volledige looptijd van de kredietovereenkomst gelijk blijft.

Kies je er voor om een persoonlijke lening met variabele rente af te sluiten, dan dien je steeds in het achterhoofd te houden dat de kans reëel is dat de rente gedurende de looptijd van je persoonlijke lening één of zelfs meerdere keren wordt aangepast. In het beste geval zorgt dit voor een financieel voordeel, maar in het slechtste geval kan je op deze manier aardig wat meer geld kwijt zijn dan je in eerste instantie had verwacht.

Let op met boetes!

Waarschijnlijk ben je, je er wel van bewust dat de persoonlijke lening een zeer rechtlijnige lening is. Hiermee bedoelen we dat het bij een persoonlijke lening essentieel is om er voor te zorgen dat de kredietvoorwaarden zo goed mogelijk worden nagekomen. Het zal je dan ook niet verbazen wanneer we zeggen dat iedere “overtreding” op de voorwaarden wordt bestraft met een bepaalde boete.

Stel bijvoorbeeld dat je in een bepaalde maand niet kunt voldoen aan je afbetaling, dan is de kans groot dat de bank je een bepaalde boeterente zal aanrekenen. Het is bijzonder belangrijk om deze boetes zoveel mogelijk te vermijden.

De persoonlijke lening mag dan in principe vrij goedkoop zijn (het is niet voor niets één van de goedkoopste leningen op de markt), wanneer de bank je verschillende keren een boete zal aanrekenen kan het rentevoordeel al snel verdwijnen. Het wordt dus zeker aangeraden om voorzichtig te zijn met boetes die op een persoonlijke lening aangerekend kunnen worden.

© 2012 Persoonlijke lening informatie Wat is een doorlopend krediet | Privacy Policy | Contact Wat is geld